Reparatiebevoegd voor de meeste merken.
Voor iedereen in de Achterhoek
Eigen gecertificeerde monteurs
20+ ervaren monteurs
Eigen service center
Reparatie valt vaak onder garantie
Reparatie aan huis bij grote apparaten
25 augustus door Emke

Van de bes tot de Koffie

Leestijd: 15 min

Koffieplanten worden rond de equator aangebouwd. Om precies te zijn tussen 23 graden noorderbreedte en 25 graden zuiderbreedte.

Plantation

De altijd groene koffieboom met de witte, naar jasmijn geurende bloemen, kan gemakkelijk 10 m hoog worden. Hij wordt echter in koffieplantages steeds gesnoeid om de verzorging en de oogst te vereenvoudigen.De standplaats van de plant en de koffiesoort heeft de grootste invloed op de smaak. De koffieplanten zijn gevoelig en hebben intensieve verzorging en optimale groeicondities nodig. Daarom gelden ze als prima donna's onder de gewassen. Binnen deze plantengroep zijn slechts twee soorten wereldwijd van belang die volledig verschillende soorten koffie opleveren: de veeleisende hooglandkoffie Arabica, die boven 1000 m groeit en de rendabelere en weerstandkrachtigere laaglandkoffie Robusta, die onder 1000 m wordt aangebouwd.

Arabica Koffiebonen

Arabica

Coffea arabica, in de handel Arabica genoemd komt het meest voor en omvat driekwart van de koffieproductie ter wereld. Het land van oorsprong is Ethiopië. Arabica-planten gedijen uitsluitend op berghellingen op een hoogte van 900 tot ongeveer 1800 m. En alleen op deze extreme hoogten brengen zij het complexe aroma te voorschijn. Koffiebonen die boven 1200 m hoogte groeien worden met „SHB“ (Strictly Hart Bean) gekenmerkt, een classificatie voor een bijzonder hoogwaardige kwaliteit. 

In de vele aanbouwlanden hebben zich honderden varianten van de soort Arabica ontwikkeld. De Arabica is de elegantere van de beide koffiesoorten. Arabica heeft een sterke geur, de uitgesproken smaak is veelzijdig en fijn, de bonen zijn aangenaam fruitig zuur en hebben met 1,4 % slechts half zo veel coffeïne als de Robusta. Arabica-bonen zijn ovaal en hebben een gebogen insnijding.

Robusta Bessen

Robusta

De soort Coffea canephora is vooral bekend onder de naam Robusta. De eerste plantages werden rond 1900 op Java aangelegd. De soort heet Robusta omdat deze weliswaar gevoeliger is voor kou dan Arabica, maar robuuster ten opzichte van ongedierte. De aanbouw beperkt zich daarom tot de tiende breedtegraad noordelijk en zuidelijk van de equator. De culturen zijn ook vaak op laaggelegen vlaktes aangelegd. Robusta heeft meer zuur, is wranger, grondiger, minder aromatisch en merkbaar bitterder dan Arabica en bevat in het algemeen twee keer zoveel coffeïne. In combinatie met suiker krijgt de koffie een duidelijke karamelkleur, met melk wordt het aroma nog versterkt. Robusta heeft een gering oliepercentage, daarom houdt de crema langer bij espresso met bijmenging van Robusta. De Robusta-boon is rond en heeft een rechte insnijding.

Koffiebessen

Koffiebes

De besachtige vruchten van koffieplanten noemt men koffiebessen. Naar gelang de soort en het klimaat is er tot en met 11 maanden voor nodig tot zij rijp zijn. Zij worden in het algemeen rood wanneer ze rijp zijn en bevatten normaal gesproken twee zaden: de koffiebonen. Deze zijn omgeven door verschillende velletjes en het buitenste vruchtvlees. Om 500 gram gebrande koffie te krijgen, zijn er ongeveer 2000 koffiebessen nodig.

Koffieboon

Geschreven door:

Knipsel

Emke

Assistent inkoop