Reparatiebevoegd voor de meeste merken.
Voor iedereen in de Achterhoek
Eigen gecertificeerde monteurs
20+ ervaren monteurs
Eigen service center
Reparatie valt vaak onder garantie
Reparatie aan huis bij grote apparaten
17 juli door Emke

Gas, keramisch of toch liever inductie koken?

Leestijd: 5 min

Wist je dat koken op elektriciteit duurzamer is als koken op gas? Dit komt omdat er bij verbranding van aardgas C02 vrijkomt wat slecht is voor het milieu. Waar kook jij thuis op? En wat zijn eigenlijk de voordelen van inductie tegenover koken op gas of keramisch?

Inductie is een manier van koken op elektriciteit. In een inductieplaat zitten magnetische velden verwerkt waar je alleen met pannen kan koken die voor een deel uit ferromagnetisch materiaal bestaan. Dat klinkt natuurlijk niet heel handig maar veilig is het wel! Door de magnetische velden word in tegenstelling tot keramisch of gas koken alleen de onderkant van de pan heet waardoor je je nooit zomaar kunt verbranden. Daarnaast zal een inductiekookplaat bij overkoken of bij een warmte boven de 300 graden automatisch uitgaan. En voor kinderen zit er een speciaal kinderslot op!

 Inductie is niet alleen een stuk veiliger het is in tegenstelling tot keramisch koken ook veel zuiniger, het verbruikt zo’n 20 procent minder energie dan een keramische kookplaat. Ook haalt inductie het hoogste rendement van energie, dit betekend dat er maar 10 tot 20 procent van de energie verloren gaat. Tot slot zijn inductieplaten veel makkelijker schoon te houden dan gaskookplaten, een heus pluspuntje dus!    

Voordelen gas koken                                                                                                        Goedkoop in aanschaf                                                                                                        Goedkope pannen

Nadelen gas koken
50% van de warmte gaat verloren waardoor koken langer duurt
Gas wordt steeds schaarser
Lastig schoon te houden
 
Voordelen keramisch koken
Glad oppervlak dus gemakkelijk schoon te houden
 
Nadelen keramisch koken
Plaat wordt en blijft heel lang heet
60% van de warmte gaat verloren
Duurste manier van koken

Voordelen inductie koken
Plaat word snel warm en koelt snel weer af (weinig brand gevaar)
Alleen pan word verhit
Gemakkelijk schoon te houden
Slechts 10 tot 20% warmte gaat verloren 

Nadelen inductie koken
Aanschaf pannen met ferromagnetisch staal
Duurder in aanschaf dan gas en keramisch

Conclusie: Inductie koken is een stuk veiliger en zuiniger, het vergt alleen een kleine investering door de inhoud van je pannenkast eens te vervangen! 

Toe aan een nieuwe manier van koken? Kijk eens op onze webshop voor de verschillende mogelijkheden, of kom gezellig naar één van onze winkels en laat je adviseren.



Geschreven door:

Knipsel

Emke

Assistent inkoop, receptiemedewerkster